Artikel

17 jan

Museer i Paris

Paris har stort set alt hvad hjertet begærer. Dejlige restauranter og god mad, skønne vine, overdådige shoppingmuligheder, interessante seværdigheder og et rigt udbud af kulturelle oplevelser. Der findes rigtig mange spændende museer og der er lidt for enhver smag og mange af museerne har desuden skiftende udstillinger. De fleste kender nok Louvre, Musée d’Orsay og Centre Georges Pompidou, som er meget kendte og spændende at opleve, men de lidt mindre og knap så kendte museer, er bestemt også værd at aflægge et besøg, når du kommer til Paris.

Musee du Louvre Paris

En smuk aften i Paris

Det største og mest kendte museum i verden er Musée du Louvre. Blandt de omfattende kunstsamlinger er det nok Leonardo da Vincis maleri af Mona Lisa og Venus fra Milo, som er de mest kendte. Louvre er beliggende i det 1. arrondissement, tæt på Seinen og rue de Rivoli. Den super smukke og hyggelige park Jardin des Tuileries, som går fra Place du Carrousel ved Louvre til Place de la Concorde er meget besøgt af både franskmænd og turister året rundt og her er det skønt at sidde i skyggen af kastanjetræerne, efter et besøg på Louvre.

I 1983 fik Louvre en ny hovedindgang og den omfattende restaurering og udbygning af Louvre stod den kinesisk/amerikanske arkitekt I.M. Pei for. Den kontroversielle hovedindgang “Den store Pyramide” i den centrale slotsgård og den imponerende underetage med lobby, metrostation, butikker og multietnisk restaurant blev indviet i oktober 1988.

Musée du Louvre – 99, rue de Rivoli, 75001 Paris

Går du gennem parken Jardin des Tuileries finder du Musée de l’Orangerie, som er beliggende for enden af Tuileries haven på Place de la Concorde.
Her findes malerier fra mange kendte franske malere, som f.eks. Cézanne, Renoir, Picasso og Matisse. Man kan opleve Claude Monet’s kæmpestore åkandebilleder i to ovale rum, som åbnede et år efter at Monet døde i 1927.

Musée de l’Orangerie

Musée du Louvre

I 1960’erne fik museet overdraget Walter-Guillaume samlingen. Museet fik samlingen, hvis den blev permanent udstillet. Den omfatter en del malerier fra perioden 1870-1930, heriblandt mange malerier fra kunstretningen impressionismen, som bl.a. Claude Monet tilhører.

Musée de l’Orangerie – Jardin Tuileries, 75001 Paris

Tæt på Les Halles (hallerne) i Beaubourg kvarteret i det 4. arrondissement i Paris, ligger Centre George Pompidou. Centret åbnede i 1977 og blev opkaldt efter præsident Georges Pompidou, som ønskede et kulturcenter i Paris.
Centret er en meget særpræget bygning, med de mange udvendige rør. Det er et af Paris’ mest kendte seværdigheder, som også skyldes, at det huser et af de førende museer i verdenen indenfor moderne kunst. De forskelligt farvede rør har alle en funktion.

De blå rør er til luftforsyningen, de grønne rør til vand, de gule rør til elektricitet og de røde rør er bl.a. til persontransport. Det gennemsigtige rør med en rød bund, som vender ud mod den store plads, er en rulletrappe. Pompidou centret er også en meget interessant oplevelse for børn.

Centre George Pompidou – Place Georges Pompidou, 75004 Paris

Centre George Pompidou

Centre George Pompidou

Går du en tur langs Seinen, på Quai de Conti kommer du forbi Musée d’Orsay, som er beliggende i en bygning, der tidligere blev brugt som jernbanestation Gare d’Orsay. Museet åbnede i 1986 og indeholder hovedsageligt fransk kunst fra 1848 til 1914. Desuden er der samlinger af malerier,

Musée d’Orsay

Musée d’Orsay

skulpturer, møbler og fotografier. Museet er mest kendt for sin store samling af kendte impressionistiske malere f.eks. Claude Monet og Pierre-Auguste Renoir.

Musée d’Orsay – 62, rue de Lille, 75343 Paris

På Montmartre ligger Musée Grévin, som er et voksmuseum grundlagt af Alfred Grévin. Musée Grévin åbnede den 5 juni 1882 og var fra start en stor succes. Her ses bl.a. Christiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Céline Dion, Lionel Messi, Omar Su, Marc Lavoine, Edit Piaf m.fl.

Musée Grévin

Musée Grévin

Musée Grévin – 10, Boulevard Montmartre, 75009 Paris

 

Lige ved Opera Garnier i det 9. arrondissement ligger Le musée Fragonard, et spændende parfume museum, hvor der er udstillinger om parfumens historie. Frankrig har været én af de førende parfumeindustrier siden det 17. århundrede og gennem århundreder er der udviklet teknikker til at gøre dufte fra blomster, blade, mos, urter og krydderier til parfume. På parfumeriet Fragonard kan du se alle de redskaber der er brugt i tidens løb til fremstilling af parfume. Der er også forskellige variationer af flotte parfume flakoner og du kan købe alle de kendte parfumer billigere end i butikkerne. Besøget er gratis.

Le musée Fragonard (parfume museum) 9, rue Scribe, 75009 Paris

Musée du vin

Musée du vin

Musée du vin

En interessant oplevelse er et besøg på Musée du Vin. Dette lille vin museum åbnede i 1984 og her kan du både se udstillingen om fremstilling af vin i Frankrig, smage på vin og spise på restauranten. Udstillingen er med voksstatuer af munke, der arbejder med vinproduktionen, samt de redskaber der blev brugt under produktionen af vin.

Musée du Vin – 5, Square Charles Dickens – rue des Eaux, 75016 Paris

Musée de la Vie Romantique

Musée de la Vie Romantique ligger på det livlige og skønne Montmartre, i en lille sidegade på vej op til Place Pigalle. Museet er flot og meget interessant, der vises både kunst, litteratur og musik fra den franske romantiske periode. Der er taget udgangspunkt i forfatteren George Sand, der levede i 1800 tallets Paris.
Musée de la Vie Romantique har også en helt vidunderlig have med en lille café, som du bare må opleve, når du besøger museet.

Musée de la Vie Romantique – 16, rue Chaptal, 75009 Paris

MUSÉE MARMOTTAN MONET

I det skønne og meget eksklusive 16. arrondissement i Paris, ligger kunstmuseet Musée Marmottan Monet. Det indeholder en samling af over 300 værker fra impressionismen og tiden efter, især af Claude Monet. Desuden ses værker af kunstnerne Edgar Degas, Édouard Manet, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Paul Gauguin, Paul Signac og Pierre-Auguste Renoir. Musée Marmottan har Monets berømte åkande malerier fra haven i Giverny, samt billederne “Impression soleil levant” og “Les iris jaunes”. En meget betagende og unik oplevelse at sidde og betragte de store smukke malerier.

Musée Marmottan Monet – 2, rue Louis Boilly, 76016 Paris

En forholdsvis ny attraktion ved Boulogne skoven, er et kæmpe stort, ubeskriveligt flot bygningsværk, Fondation Louis Vuitton, tegnet af arkitekt Frank Gehry. Super spændende arkitektur og her er der ofte forskellige udstillinger. Udsigten fra bygningen ind mod Paris er ubeskrivelig flot. Det er en god og anderledes oplevelse og man kan køre med en lille shuttle bus fra Avenue de Friedland, skrå overfor café de Paris, lige ved Triumfbuen. Det koster 1 € hver vej pr. person.

Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton – 8, Avenue du Mahatma Gandhi, 75116 Paris

Lige ved Seinen og Pont Neuf ligger Hôtel des Monnaies. Indtil 1973 blev der i værkstederne i bygningen fremstillet mønter, men dette blev flyttet til Bordeaux-området. I dag produceres der til en vis grad mønter, men der er tale om samlermønter. Der produceres også medaljer, som museets besøgende kan købe og der er mulighed for at se de gamle møntværksteder i brug.

Noget af museet har en permanent møntudstilling, mens en anden del af museet bliver brugt til skiftende udstillinger. Adskillige mønter og medaljer er udstillet i glasvægge, så de kan ses fra begge sider. Medaljerne stammer fra 1500-tallet og frem. Der udstilles også maskiner, malerier, tegninger, værktøj og officielle dokumenter.

I 2015 slog den franske kok Guy Savoy sig sammen med Monnaies de Paris og etablerede en 3- stjernet restaurant på 1. sal i Hôtel des Monnaies. Der er en betagende udsigt fra de store vinduer mod Louvre, Pont Neuf og Seinen.

Hôtel des Monnaies – 11, Quai de Conti, 75006 Paris.

Paris’ kloaker, Les Egouts de Paris, på Pont de l’Alma i det 7. arrondissement er et anderledes, men meget interessant museum. Næsten 2600 km kloakker er der i Paris. Les Egouts de Paris fortæller historien om kloakerne og driften af dette kæmpe store underjordiske system, som er et af de mest moderne i verden.

Les Egouts de Paris – Pont de l’Alma, rive gauche, 75007 Paris